Groningen Seaports Havendiner 2015

Groningen Seaports Havendiner 2015.

Het is nu wel een traditie van Harm Post om elk jaar voor veel prominenten uit Groningen een havendiner te organiseren.
Dit moet elk jaar weer een originele gebeurtenis zijn, zo ook dit jaar.
Groningen Seaports Haven diner 2015.
De plaats is het broedeiland op de pier van Oterdum te Delfzijl.
Waar net door Eneco een nieuw windmolenpark opgeleverd wordt, de dag ervoor in de zelfde tent.
Het diner vond plaats in een tent die was ingericht als de wieken van een windturbine.
Koninkrijk-producties was verantwoordelijk voor de technische realisatie van de twee evenementen op de pier van Oterdum te Delfzijl.

Windpark Delfzijl Noord draait volledig voor nieuw datacenter van Google

Windpark Delfzijl Noord is donderdag 17 september feestelijk in gebruik genomen. Kunstenares Maya Wildevuur beschilderde samen met 47 kinderen van basisscholen De Munte en De Woldrakkers een regenboog op een lang doek. Aanvankelijk was het idee de onderkant van een windmolen in omtrek te beschilderen, maar daarvoor waaide het te hard. Ook volgden de kinderen een les over windenergie én namen een kijkje onder in een windmolen.

Windpark Delfzijl Noord heeft een totaal vermogen van 62,7 MegaWatt en bestaat uit 19 windmolens. Ze staan op terrein van Groningen Seaports: op de Pier van Oterdum (5 stuks) en op de lange en smalle, door water omgeven Schermdijk (14 stuks). De molens (type N100/3300, met per stuk een vermogen van 3,3 Megawatt) zijn van de Duitse fabrikant Nordex en hebben een mast van 100 meter en een bladlengte van 50 meter. Eneco investeerde meer dan 90 miljoen euro in het project.

Google
Het windpark gaat per jaar 175 miljoen kWh groene stroom leveren, omgerekend goed voor het jaarlijks stroomverbruik van zo’n 55.000 huishoudens. Vanaf begin volgend jaar zal Google 10 jaar lang de volledige productie afnemen om zo het op dit moment in aanbouw zijnde datacenter in de Eemshaven van lokaal opgewekte groene stroom te voorzien. De overeenkomst past in de strategie van Eneco om windstroom te koppelen aan de vraag aan groene stroom van grote klanten.

Broedeiland
Onderdeel van het project is de inrichting van een ‘broedvoorziening’, een stukje land op de Pier van Oterdum, dat aantrekkelijk is gemaakt voor vogels om er te gaan broeden. Voor de inrichting en het beheer heeft Eneco samengewerkt met lokale natuurgroepen, als Avifauna en het Groninger Landschap. Het terrein van zo’n 2400 m2 bestaat uit zand en kleigrond met een toplaag van grind en schelpen. In het eerste broedseizoen 2014 werden al 50 paartjes visdieven en kokmeeuwen geteld; dit jaar is dat aantal opgelopen naar 350 paartjes.

bron www.Groningen seaports.nl

IMG_1898IMG_191208 Visje in de bek